Διατροφική αξία

Η ελιά και τα παράγωγά της, όπως το ελαιόλαδο και η πάστα ελιάς, αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφικής αλυσίδας, που απολύτως σωστά έχει χαρακτηριστεί πρότυπο υγιεινής διατροφής και παράγοντας μακροζωίας.

Πολύ ωφέλιμη φυσική τροφή, την καθιστούν τα ακόρεστα λιπαρά οξέα που την περιέχουν. Επίσης, η ελιά περιέχει φυτικές ίνες και μέταλλα, έτσι παρέχει στον οργανισμό τη Βιταμίνη Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό. Μελέτες για την θρεπτική αξια των βρώσιμων ελιών έδειξαν ότι η κατανάλωση καρπών ελιάς λειτουγεί και ως μια μέθοδος πρόληψης διάφορων ασθενειών, όπως η αρτηριοσκλήρωση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η ηπατική δυσλειτουργία και οι ασθένειες του νευρικού συστήματος. Επίσης, λόγω της Βιταμίνης Ε, καθυστερείται η αλλοιώση των κυτταρικών μεμβράνων και καταπολεμάται η οστεοπόρωση. 

Γνωστό είναι, λόγω της κατανάλωσης ελιάς και ελαιόλαδου, οι Μεσογειακές χώρες, έχουν αισθητά μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση με άλλες χώρες εκτός των Μεσογειακών παράλιων.

Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και νάτριο.

Οι ελιές αποτελούν μια πλήρη τροφή αλλά και ένα απαραίτητο συμπλήρωμα σε κάθε τραπέζι, προσφέροντας πλουσιοπάροχα υγεία και μακροζωία.

 

ΜΕΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 100g ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΕΛΙΩΝ

 

ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ  ΜΟΝΑΔΑ  ΜΕΤΡΗΣΗΣ  ΕΛΙΕΣ  ΚΑΛΑΜΩΝ  ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ  ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ  ΜΑΥΡΕΣ  ΣΤΑΦΙΔΟΛΙΕΣ  ΚΡΗΤΗΣ  ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ  ΕΛΙΕΣ  ΚΡΗΤΗΣ  ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
             
Πρωτεΐνες   g 1,5 1,6 1,9 2,1 1,1
Υδατάνθρακες   g 0,2 0,3 0,2 0,1 0,1
Ολικά λιπαρά   g 21,9 25,2 42,7 34,6 18,4
Νερό   g 68 62,5 33,1 49,1 71,5
Φυτικές διαιτητικές ίνες   g - - - - -
Βιταμίνη Α   μg - - - 200 200
Ασβέστιο   mg 71 89 76 59 94
Κάλιο   mg 152 79 - - 91
Μαγνήσιο   mg 52 56 113 77 55
Νάτριο   mg 577 787 - - 651
Σίδηρος   mg 2,7 5,2 6,9 - 5
Φώσφορος   mg 248 380 352 322 260
Σελήνιο   mg - - - 4,7 -
Χρώμιο   μg 2,3 13,5 - - -
ΠΗΓΗ : www.mednutrition.gr