Συχνές Ερωτήσεις

Ορισμός Επιτραπέζιας Ελιάς

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (1991), ορίζεται ως επιτραπέζια ελιά ο υγιής καρπός καθορισμένων ποικιλιών του καλλιεργούμενου ελαιόδεντρου, που συγκομίζεται στο στάδιο κατάλληλης ωρίμανσης και ποιότητας, τέτοιας ώστε μετά από κατάλληλη επεξεργασία να δώσει ένα προϊόν βρώσιμο και καλά συντηρούμενο. Στην επεξεργασία αυτή μπορεί να προστεθούν διάφορα προϊόντα και αρωματικές ουσίες καλής ποιότητας. Κάθε μέθοδος επεξεργασίας στοχεύει στην απομάκρυνση του φαινολικού γλυκοζίτη «ελευρωπαϊνη» που προσδίδει πικρή γεύση στους καρπούς και τους καθιστά μη εδώδιμους.

Ποιά είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιτραπέζιας ελιάς;

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιτραπέζιας ελιάς είναι:

  • ΠΥΡΗΝΑΣ: Ο πυρήνας (κουκούτσι) θα πρέπει να απομακρύνεται εύκολα τη στιγμή της μασήσεως του καρπού ή κατά την εκπυρήνωση.
  • ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΑΚΧΑΡΑ: Η υψηλή περιεκτικότητα της σάρκας σε ζυμώσιμα συστατικά αποτελεί πρωτέρημα και εξασφαλίζει επιτυχή ζύμωση.
  • ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΛΑΔΙ: Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη περίπου 20% ή και μικρότερη.

 

Πόσα μεγέθη ελιάς υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφορα μεγέθη ελιάς ανάλογα με την ποικιλία. Οι ελιές χωρίζονται ανά αριθμό τεμαχίων ανά κιλό ως προ τα μεγέθη τους.  Ο ποιο κάτω πίνακας παρουσιάζει τα διάφορα μεγέθη ελιάς.

1

Atlas

70-90

2

Super Mammoth

91-100

3

Mammoth

101-110

4

Super Colossal

111-120

5

Colossal

121-140

6

Giants

141-160

7

Extra Jumbo

161-180

8

Jumbo

181-200

9

Extra Large

201-230

10

Large

231-260

11

Superior

261-290

12

Brilliant

291-320

13

Fine

321-350

14

Bullet

351-380

 

 

Ποιό σύστημα διαχείρισης παραγωγής ακολουθείτε;

Ακολουθούμε Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Παραγωγής.

Γιατί ο καρπός των επιτραπέζιων ελιών δέχεται επεξεργασία πριν την κατανάλωση του;

Ο καρπός της ελιάς δεν μπορεί να καταναλωθεί κατευθείαν από το δέντρο. Πρέπει να περάσει το στάδιο της επεξεργασίας, όπου με διάφορους φυσικούς (παραδοσιακούς) ή χημικούς τρόπους επιτυγχάνεται η απομάκρυνση του φαινολικού γλυκοζίτη «ελευρωπαΐνη», που προσδίδει την πικρή γεύση στον καρπό της ελιάς.